Is video als medium haalbaar voor KMO’s?
 
00
Als je verhaal eenmaal op punt staat moet het ook zijn weg vinden naar je doelpubliek. Om je content online ‘vindbaar’ te maken pas je er de principes van zoekmachineoptimalisatie (SEO) op toe. Je verwerkt in je website, content of tekst en aantal ‘keywords’: dit zijn trefwoorden die jouw specifieke doelpubliek in een online zoekmachine zoals bv. Google zou ingeven als ze op zoek gaan naar jouw content. Je kiest best zo gericht mogelijke trefwoorden. Zo zal een fabrikant van orthopedische schoenen beter scoren in de Google-ranking met de keywords ‘voetklachten’, ‘steunzool’ of zelfs ‘rugpijn’ dan met de algemene bewoordingen ‘orthopedie’ of ‘schoenen’. Die trefwoorden verwerk je zo goed mogelijk in de SEO-titel, in de syntax van de URL, in de metadescriptions en in de titels en tussentitels van je tekst zelf.
Tot zover de waarde van videomarketing voor merken en grote bedrijven. Maar is video als medium ook haalbaar voor kleinere bedrijven? Zijn de productiekosten niet torenhoog? Moet je geen experten in huis hebben of halen? Niet noodzakelijk. De voorbije jaren is de kostprijs van video drastisch gedaald en je hoeft niet langer een technische of creatieve bolleboos te zijn om zelf een video te maken. Online tools als Moovly laten je toe om zelf aan de slag te gaan en professioneel ogende videocontent te maken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
75% van social video referrals gebeurt via Facebook? Videocontent zelf creëren of produceren is één stap, maar minstens even belangrijk is de distributie ervan. Sociale media zijn hierbij vandaag essentieel. Promoot je video’s op zoveel mogelijk verschillende kanalen, zodat het voor je doelpubliek makkelijk is om ze te vinden en te delen. Naast een distributiekanaal zorgen sociale media bovendien voor een bijkomende waarde, omdat de video’s die erdoor verspreid worden een aanbeveling of appreciatie meekrijgen van het sociale netwerk van de verspreider. Hierdoor worden video’s die via sociale netwerken worden verspreid, vollediger bekeken door hun publiek en zorgen voor hogere engagementcijfers en conversieratio’s. Volgens Adobe gebeurden 75% van de “social video referrals” via Facebook en 16% via Twitter. Gebruikers van beide sociale media zijn ook veel meer geneigd om videocontent te delen dan statische berichten. Volgens Adobe is het voor merken daarom belangrijk om meer video’s te creëren met het oog op social marketing. 10% van de video’s worden mobiel afgespeeld
 
Vergeet ook het mobiele kanaal niet! Volgens Ooyala wordt een tiende van de video’s afgespeeld op smartphones en tablets, en dit aandeel groeit razendsnel. Niet alleen bij consumenten, maar ook in B2B-omgevingen. Onderzoeksbedrijf IDG vond dat 61% van de zakelijke mobiele gebruikers werk gerelateerde video’s bekijken, waarbij 57% deze zelfs buiten de kantooruren consumeert. De context waarin mobiele videocontent wordt bekeken zorgt bovendien voor nog kortere aandachtsspannes van de kijker: videofilms moeten daarbij niet enkel zeer kort en zeer krachtig zijn, maar ook visueel goed ontworpen voor kleinere schermen.