Om het succes van je lead generation via social media en traffic generation naar je website aan te tonen moet je dan ook slim meten. De ROI van je inspanningen bewijs je door een of meerdere doelen te formuleren en aan de hand van enkele KPI’s het succes ervan te tonen. Maar wat precies ga je meten? Eén meetinstrument is veelal onvoldoende om het resultaat en het rendement van je online marketingcampagne aan te tonen. Het is de combinatie van verschillende meetmethodes die een correct en overtuigend beeld schetst van het succes van een online actie. Het is daarom zaak je meettechnieken doordacht te kiezen in functie van je doelen en KPI’s. Er zijn 4 categorieën van online metrics: consumption, sharing, lead generation en sales.
 
1) Consumption metrics meten het verbruik van je content. Je brengt in kaart hoeveel personen jouw informatie verwerken door bijvoorbeeld het aantal page views of downloads te tellen via Google Analytics, Youtube Insights e.a. Dit is de eenvoudigste meetmethode.
 
2) Sharing metrics tonen aan welk deel van je doelpubliek jouw content waar en wanneer deelt met anderen via retweets, likes, LinkedIn shares, Diggs enz. Postrank Analytics is hiervoor een efficiënt meetsysteem.
 
3) Lead Generation metrics gaan na hoeveel personen die jouw informatie oppikken zich ook kenbaar maken als lead door bijvoorbeeld een registratieformulier in te vullen of door ze bij het bekijken of downloaden van de content op je website via een browser cookie te traceren. Op basis van deze laatste meetgegevens krijg je een eerste zicht op de financiële ROI van je marketinginspanning.
 
4) Sales metrics documenteren via een CRM-systeem wanneer welke content door wie werd bekeken en wie vervolgens ook daadwerkelijk klant wordt. Door vervolgens een deel van de omzet- en winstverwachting van elke nieuwe klant toe te wijzen aan bepaalde content kan je perfect het rendement (ROI) van je content marketing, lead generation of website traffic generation actie bewijzen. Enkel de laatste twee meettechnieken geven een inzicht in het commercieel rendement van een online communicatiecampagne. Sales metrics vereisen echter een performant CRM-systeem, wat een vakgebied op zich is. We concentreren ons hier dan ook op de lead generation metrics waarmee je op een redelijk eenvoudige en betaalbare wijze de ROI van je marketingacties kan staven.
It’s the metrics, stupid!